Контрабасът

‘Няма значение каква музика свирите, басът подчертава звука, обогатява го и го прави по-красив и плътен.       

                                                                       Чарли Хейдън

Какъв по-добър начин да се продължи тази мисъл на великия басист Чарли Хейдън, ако не чрез малък разказ, за това всъщност, какво е контрабасът.  Най-големият и най-ниско звучащ музикален инструмент от семейството на струнните. Толкова е голям, че музикантите трябва да са изправени или дори да се повдигнат на стол, за да свирят на него. Струните са толкова дълги и плътни, че се използват големи ключове, които приличат повече на система от някакъв механичен уред, отколкото на ключ за музикален инструмент.

 

Размерът на инструмента предполага и трудна техника за свирене; пръстите на лявата ръка трябва да се изпъват повече отколкото при другите лъкови струнни инструменти. Дясната ръка използва лък за звукоизвличане, а в по-модерната представа за инструмента се използват и най-различни техники чрез пръстите на ръката.

 

През 1713 един особено тежък модел контрабас е бил кръстен ‘чудовището’, много музиканти, които са свирили на него, казвали, че ‘ на него може да свири само кон’  Така погледнато, контрабасът наистина прилича на чудовище, което чака да бъде опитомено. И не малко музиканти са успели. От два века насам, изпълнителите на контрабаса усъвършенстват техниката си на свирене на инструмента и така той излиза от класическата музика, за да премине успешно в джаза и блуса, в рок музиката, в тангото и още много други музикални стилове свирене по целия свят.

 

Заради нуждите на днешния музикален свят и изискванията към него, на пазара има акустичен контрабас, електрически контрабас, струни за контрабас, стойка и кейс.

 

Единствената пречка , пред този чудесен музикален инструмент е, че заедно с кейса е много тежък и трябва да се измисля винаги адекватен начин за неговото преместване от една точка до друга. Е, не като да се сложи пиано в колата, но пак заема много място. А за финал, един музикантски виц свързан с контрабаса.

 

‘Татко, татко, този чичо няма ли най-сетне да среже гардероба и да си тръгваме’.