Тамбура
中国国际广播电台

      Тамбурата е старинен казахски струнен инструмент, като в някои казашки семейства всички могат да свирят на него. На казашки, името на инструмента означава “дун” – звукът, който се чува, а “була” – струнен инструмент.

       Тамбурата има дълга история и се появява още през ІІІ в. в Синдзян.

       Тамбурата е направена от дърво, като наподобява по форма на уголемена лъжица. Най-ранната тамбура е с много проста структура, като народните майстори са го издялквали от парче дърво, добавяли са лицевата дъска, опъвали са 2 агнешки черва и на дръжката са поставяли 9 ключа. Тамбурата винаги акомпанира казашките песни. С нея, пастирите не се чувстват самотни. Като се връщат вечер в къщи, хората свирят на нея и пеят и танцуват, като се забавляват с всички в къщи.

       На тамбура може да се свират солови мелодии или да акомпанира други инструменти. Тя има много богата изразителност. Начинът на свирене с тамбура е както при другите струнни, като инструментът се прегръща пред гърдите, с лявата ръка се придържа и се натискат струните с палеца и показалеца; с дясната ръка се свири с перце. Чрез майсторски изпълнения може да се предаде ромона на поточетата в степта, песента на птиците, тичането на агнетата и препускането на конете.

 

   [Мелодия] "Любов към родния край"